Malaga in april 2019

Blog Malaga april 2019

Malaga in april 2019

Semana Santa Malaga

14 april t/m 21 april

Semana Santa is een religieuze viering en voornamelijk in Andalusische steden zoals Sevilla, Granada en Málaga één van de belangrijkste vieringen van het jaar. Het is de week voorafgaand aan Pasen, ook wel de Heilige Week genoemd. Dus ben jij met de Paasdagen in Malaga of wil je nog boeken? Lees dan snel verder…

Wanneer je graag deze religieuze viering wilt bijwonen, dan is het vooral leuk om de processies in Málaga te bekijken. Deze onderscheiden zich namelijk van processies in andere Spaanse steden. De platformen (in Málaga heten deze ‘trónos’) die hier tijdens de processies meegedragen worden, zijn veel groter dan de pasosdie in andere steden worden gedragen en worden dan ook gedragen door soms wel meer dan 150 ‘Hombres del tróno’

Tijdens de processies wordt het lijden van Christus herdacht. De leden van het broederschap zullen tijdens een processie een ‘trono’ dragen met daarop een beeld van Jezus of Mária. Met de ‘trono’ lopen ze door de straten enhet centrum van Malaga. Iedere processie heeft zijn eigen route maar één ding hebben ze allemaal gemeen : ze gaan via de Alameda Principal en hieruit via Calle Marqués de Larios. Ze zullen ook allemaal de tribune op Plaza de la Constitucion aandoen. Het ligt er natuurlijk aan welke route er gelopen wordt maar een een processie kan tot 5 uur duren.

Semana Santa
Semana Santa eater 2019 Malaga

Nazarenos
Tijdens iedere processie lopen er ‘Nazarenos’ mee, zij presenteren de boetelingen uit het verhaal. Ze zijn gekleed in kostuums met puntvormige kappen, hiermee wordt de anonimiteit gewaarborgd. De dames zijn gekleed in een zwarte Mantilla hiermee tonen ze hun rouw uit de boete doening en dragen een gewijde palmtak, het beeld van Christus zal de kerk worden uitgedragen en in processie door de stad gebracht. Iedere processie zal beginnen en eindigen in de kerk van een broederschap, in deze kerk zullen de beelden zich bevinden.

Bijtijds boeken
Vanaf de eerste zondag zijn er iedere dag bepaalde gebruiken die plaatsvinden. Het is dus ook echt aan te raden om de gehele heilige week mee te maken. Je moet er al vroeg bij zijn om Semana Santa mee te kunnen maken, want van over de gehele wereld willen mensen hier bij zijn. Alle reden om hier dus ook al vroeg mee aan de slag te gaan. Zo weet je zeker dat je niks mist.

Rincon de la Victoria apartment

Programma Semana Santa Malaga

Als je in Malaga bent tijdens Semana Santa dan is het programma in verschillende winkels en restaurants verkrijgbaar. Je kunt ook op de website van Semana Santa kijken voor het programma. Ondanks dat alle processies tijdens Semana Santa geweldig zijn om te zien hebben we hier enkele hoogtepunten voor je beschreven.

Domingo de Ramos – Palmzondag Malaga

Domingo de Ramos – Palmzondag
Broederschap Fusionadas heeft 6 tronen en acteur Antonio Banderas is lid van dit broederschap. Hij komt ieder jaar naar zijn geboortestad om mee te lopen, hij draagt tijdens de processie de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten. Er zal gestart worden in de Calle San Juan bij de gelijknamige kerk. Omdat de doorgang van het Iglesia de San Pablo maar net groot genoeg is, zullen de dragers op hun knieën naar buiten komen.

El Cautivo Malaga Holiday

Lunes Santo – Heilige maandag
Een erg populair broederschap is El Señor de Málaga met als bijnaam El Cautivo.

Humillación y Estrella

Martes Santo – Heilige dinsdag
Humillación y Estrella maakt het dragen van de troon zwaarder door de armen te strekken. Voor het publiek is dit mooi aangezien de troon hoger door de straten gaat en dus beter zichtbaar is.

Miércoles Santo – Heilige woensdag
Heilige woensdag is een speciale dag. Op deze dag wordt de troon van El Rico mede door 3 gevangen gedragen. Deze traditie stamt uit de tijd dat er een tekort aan dragers was door de pestepidemie welke er destijds heerste. Om het tekort op te vangen is er toen besloten enkele gevangenen mee te laten lopen. Als beloning werd er aan één van de gevangene gratie verleend. El Rico wordt s’avonds door de straten van Malaga gedragen, er zal worden begonnen op het bordes van de kathedraal.

Jueves Santo – Witte donderdag

Jueves Santo is de dag van het Legioen, zij zullen aankomen vanuit Melilla in de haven van Malaga. La Legion (het legioen) heeft een geit als mascotte bij zich. La Legion trekt veel publiek en is zeker een aanrader.

Esperanza draagt de grootste troon, er gaan verhalen rond dat deze troon maar liefst 4500 kg weegt. Op straat wordt rozemarijn gestrooid waar de dragers van Esperanza over heen lopen.

Viernes Santo

Viernes Santo – Goede vrijdag
De laatste processie wordt gelopen door de dragers van broederschap Servitas. Tijdens deze processie zal de stadsverlichting uitgaan. De stad is dan alleen verlicht door het kaarslicht en dit brengt een heel bijzondere sfeer met zich mee.

Tips

– Wanneer je bij een processie aanwezig wil zijn, is het handig om geruime tijd van te voren er al te zijn. Het kan vaak erg druk zijn bij de processies.
– Op enkele dagen zullen tijdens Semana Santa de winkels en/of supermarkten gesloten zijn.
– Vanaf een balkon kun je deze processies pas écht goed bekijken. Je kunt voor een redelijke prijs een balkon huren voor een bepaalde tijd via my balcony.

-In deze periode, prijzen van accommodaties en restaurants zullen zeker wat stijgen in het centrum van Malaga. Reserveer op tijd en vraag naar de menukaart voordat je plaatsneemt in een restaurant.

– Om de processies bij te wonen en alles te kunnen zien, is het goed om te weten welke tijden en routes er zijn. Geprinte gidsen zijn overal makkelijk verkrijgbaar op de toeristenspots. Maar er is ook een mobiele applicatie, zoals “Malaga Pasen”, die zeker hulp kan bieden.

– Wees geduldig – Gedurende deze acht dagen, is Malaga totaal geblokkeerd vanwege dit religieuze en spectaculaire feest. Een straat overstekken kan al een uitdaging zijn en kost tijd. Het enige wat je kan doen is: geduldig zijn!

LEUK OM TE WETEN

Voor de uit (de provincie van) Málaga afkomstige acteur Antonio Banderas is deze viering nog altijd erg belangrijk. De acteur, die lid is van de broederschap ‘Fusionadas of San Juan’, draagt ieder jaar in Málaga de ‘Trono de la Virgen de Lágrimas y Favores’, de maagd van tranen en gunsten.

Geen reactie's

Geef een reactie