Openbaar vervoer in Spanje

Reizen met de Trein, Bus, of Fiets!

Reizen met het openbaar vervoer in Spanje is een fantastische manier om de omgeving te ontdekken, en het is nog goedkoop ook! Spanje heeft een heel goed transportnetwerk, en zeker in het (toeristische) zuiden is het erg makkelijk om je met het OV van A (appartement) naar B (leuke stad, waterpark, strand) te verplaatsen. Maar goed, aangezien het openbaar vervoer in elk land een beetje anders werkt, is het wel handig om goed voorbereid te zijn voordat je op pad gaat! Daarom hebben wij een uitgebreide gids voor je geschreven over het OV in Spanje, waarmee je (letterlijk) alle kanten op kunt! We leggen uit welke soorten openbaar vervoer er in Spanje zijn, hoe je kaartjes kunt kopen, wat de typisch Spaanse gewoonten zijn in het OV, en we geven een paar tips voor de beste dagjes uit met het OV!

Reizen met de trein in Malaga

Als je wat verder wil reizen of een specifieke stad wilt bezoeken is de trein een erg goede optie. De NS heet in Spanje RENFE, op hun website kun je alle trajecten en prijzen raadplegen, en zelfs gelijk al kaartjes bestellen. Ook in Spanje kun je met tweede klasse (básico of turista) of eerste klasse ( elige of preferente) reizen. Vaak kun je met de eerste klasse makkelijker annuleren of het ticket wijzigen. Let wel op: als je op RENFE reserveert en betaalt heb je enkel het kaartje voor die specifieke trein; je kunt er dus niet eentje eerder of later nemen. 

In Malaga zijn meerdere treinstations, waarvan één op korte loopafstand van het oude centrum: dit station heet ‘Malaga Centro – Alameda’, en is makkelijk te vinden op Google Maps. Vanaf dit station kun je bijvoorbeeld naar het vliegveld van Malaga, plaza Mayor (een groot winkelcentrum),Torremolinos, of Fuengirola: dit kan allemaal met lijn (línea) C2. Wil je wat verder reizen, dan ben je met deze lijn ook met één stop bij het centraal station van Málaga, genaamd María Zambrano. Het María Zambrano is niet alleen een treinstation, maar ook een groot winkelcentrum, vol met allerlei soorten shops en goede restaurants: hier is het dus goed vertoeven als je even moet wachten op je trein!

Vanaf het centraal station van Malaga kun je alle kanten op: je bent voor 40 euro (retour) in een paar uur in bijvoorbeeld Sevilla, en er is zelfs een hogesnelheidslijn (ADIF Alta Velocidad of AVE) naar Madrid, waar je in 2,5 uur kunt zijn. Let op: de AVE is vaak wel een stuk duurder, dus als je de tijd hebt en niet al te ver reist is de normale lijn aan te raden. 

Reizen met de bus Spanje

Voor reizen met de bus heb je in Andalusië zelfs nog meer opties dan met de trein. Je kunt zowel lokaal als op langere afstanden makkelijk en comfortabel met de bus reizen. Malaga heeft verschillende busstations, maar bijna alle lange afstands bussen komen langs het centrale busstation, dat vlak naast het treinstation María Zembrano ligt. Vanaf heel de stad (en buitenwijken) is dit busstation makkelijk te bereiken met het lokale busnetwerk. 

Er zijn een aantal verschillende vervoerders, wat ervoor zorgt dat het niet altijd even makkelijk is om vertrektijden te vinden. De belangrijkste vervoerder op langere afstanden is ALSA , waarmee je bijvoorbeeld vanaf Malaga in twee uur naar Granada kunt reizen voor een paar tientjes retour. Op de website kun je het rooster zien en tickets kopen, zodat je goed voorbereid op reis gaat. Ook kun je voor een paar euro vanaf Malaga (of vanaf onze appartementen in Rincón de la Victoria) naar Nerja, wat zeker aan te raden is! 

Een andere belangrijke vervoerder is Avanza. Met Avanza heb je meer opties in de richting van Torremolinos, Fuengirola en Mijas. Ook de prijzen van deze vervoerder zijn niet hoog: voor een retourtje Malaga-Marbella betaal je zo’n 13 euro. Deze vervoerders op lange afstanden hebben vaak erg luxe bussen met airco, stroom en soms zelfs een TV. Dat is dus erg prettig reizen!

Maar goed, wat nou als je in de stad zelf of vanaf de dichterbij liggende steden of wijken met de bus wilt? Dan kun je het beste met het lokale bussysteem van de stad reizen, wat EMT genoemd wordt. Deze bussen zijn een stuk minder luxe dan de eerdergenoemde langeafstandslijnen, maar ze zijn wel goedkoop en brengen je overal naartoe in de stad. De vertrektijden en routes zijn te zien bij alle bushaltes, die overal te vinden zijn aan de weg. Ook op Google Maps kun je de buslijnen- en- tijden vinden, zodat je thuis al je reis kunt plannen.

Je kunt je buskaartje bij het instappen bij de chauffeur kopen. Echter, als je langere tijd in zuid Spanje verblijft en veel met de bus wilt reizen, is het een goed idee om een type OV chipkaart te kopen dat de Spanjaarden gebruiken: deze zijn in de kleinere kranten/sigaretten zaakjes te verkrijgen, en je kunt er direct tegoed op zetten. Hiermee hoef je alleen ‘in te checken’, en je kunt gratis reizen voor een uur. Super handig!

Spaanse OV gewoonten

Goed, nu heb je een beetje een idee van hoe je in Spanje met het openbaar vervoer kunt reizen. Echter komt er nog meer kijken bij een ritje met de bus of trein: Spanjaarden hebben een paar typische gewoonten als het gaat om reizen met het OV. Dus als je als een echte local wilt reizen, zou je dit ook moeten doen! 

Ten eerste is er een soort ongeschreven regel dat je bij het instappen let op wie er als eerste bij de halte was. Je gaat dus in de volgorde van aankomst bij de halte de bus in. Waar we in Nederland graag gewoon zo snel mogelijk naar binnen gaan om het beste plekje te vinden, wordt dit in Spanje vaak als onbeleefd gezien. Let hier dus goed op als je geen boze Spaanse gezichten wilt zien!

Daarnaast is er erg veel respect voor ouderen. 65 plussers krijgen sowieso bijna altijd korting als ze met het OV reizen, en kunnen soms zelfs gratis met de trein of bus. Ook aan toeristen worden dit soort kortingen gegeven, dus als je als 65 plusser hier gebruik van wilt maken kun je zeggen: ‘Soy Jubilado’ (ik ben gepensioneerd). Daarnaast is het ook gebruikelijk om ouderen je zitplek aan te bieden (vergelijkbaar met Nederland). Let hier echter wel op: als de persoon die jij je plek aanbiedt zichzelf nog niet als oudere beschouwt, kan dit voor wat Spaans gemopper zorgen!

Ten slotte, nog wat typische Spaanse woorden die je goed kunt gebruiken als je met het OV gaat reizen:

Sólo ida – enkeltje

Ida y vuelta – retourtje

Estación de trenes – Treinstation

Parada de bus – Bushalte

Conductor – buschauffeur

Cambio – wisselgeld

Escala – overstap

Fiets huren Malaga

En dan is er nog een laatste optie: als je veel van de stad en omgeving wilt zien maar niet al te ver wilt lopen, kun je natuurlijk ook gewoon een fiets huren! In de omgeving van Malaga zijn een hoop fietspaden, en we kunnen het zeker aanraden om eens een fietstochtje te maken. Er zijn een hoop opties wat betreft het huren van fietsen: bij bijvoorbeeld Beleef Malaga kun je voor een goede prijs prima fietsen huren, en een leuk tochtje doen door de stad! Je zou zelfs helemaal naar de oude visserswijk El Palo kunnen gaan, een fantastische plek om even uit te rusten en te eten.

En ben je een fanatieke mountainbiker of racefietser? Ook dan zijn er mogelijkheden: bij Bike2malaga kun je zowel mountainbikes als racefietsen huren, en ook doen ze (race)fietstours in de omgeving. Heb je jouw geliefde racefiets thuisgelaten? Dan zou je zeker dit eens kunnen uitproberen!

Zo, nu ben je helemaal voorbereid voor een avontuurlijk uitstapje. Zou je graag specifiek willen weten welke bus of trein je moet pakken vanaf jouw vakantiehuis tot aan de plek die je wilt bezoeken, of zoek je wat hulp met fietsen huren? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Wil jij nu ook naar Malaga?

Wij verhuren prachtige vakantieappartementen in de omgeving van Malaga. Boek nu, dan kan de voorpret beginnen! 

0 reacties