De Feria van Malaga

De Feria van Malaga bezoeken

In augustus vindt in Malaga de Feria plaats. Naast de Semana Santa is de Feria van Malaga het grootste evenement in deze prachtige stad, waarin een week lang volop wordt gegeten, gedronken en gedanst. Wil je de echte Zuid-Spaanse cultuur meemaken, dan kun je deze feestelijke week beslist niet missen. Dus ben je in de buurt van Malaga in augustus? Lees dan alles over de Feria en waarom het de moeite waard is om deze te bezoeken!

Geschiedenis

De Feria viert het vertrek van de Moren uit Malaga. Na de bezetting van de Romeinen kwamen kort de Visigoten aan de macht in dit gebied. Deze werden in de 8e eeuw na Christus weer verdreven door de Moren, die het gebied vervolgens honderden jaren in hun bezit hadden. De herovering van de Katholieken was tergend langzaam (veel langzamer dan de herovering in andere Spaanse steden), maar op 18 augustus 1487 werd Malaga, na een grote strijd met veel doden, toch echt weer onderdeel van een katholieke heerschappij. Het zou zomaar kunnen dat, juist door de hevigheid van deze strijd, de Feria tegenwoordig zo uitgebreid gevierd wordt.

Aanvang

De Feria start altijd met de Pregón de la Feria (de aankondiging van de Feria).  Een bekende Malagueño kondigt dan het feest aan, wat uitgebreid gevierd wordt met veel vuurwerk op het strand van Malaga. Hier moet je zeker bij zijn: oudjaarsnacht in Nederland is er niets bij! Dan gaan de feesten op de donderdag erna toch echt van start. Eigenlijk bestaat deze feestweek uit twee verschillende Feria’s: één wordt overdag in het centrum gehouden (de Feria de Dia), en één’s avonds aan de rand van de stad (de Feria de Noche). Deze twee zijn heel verschillend, maar allebei zeker de moeite van een bezoekje waard.

Feria de Dia

De hele week begint het dagprogramma rond 14:00 in de straten van het oude centrum van deze mooie stad. De Feria is zo bijzonder, omdat je de echte Zuid-Spaanse cultuur overal terug kunt zien. Het is al jaren gebruikelijk voor Spanjaarden om dit feest in authentieke kleding te bezoeken: daarom zal je op straat overal vrouwen in lange flamencojurken en mannen in nette pakken tegenkomen. Ook de heerlijke Spaanse tapas zijn –uiteraard- overal te krijgen! Op straat staan allerlei standjes met heerlijke lekkernijen, en natuurlijk kun je hier ook volop genieten van zelfgemaakte sangria en Tinto de Verano. Overal is muziek te horen en zijn verschillende soorten dansers te spotten. Ben je fan van Flamenco? Dan kun je je hart ophalen tijdens dit feest: deze authentieke Andalusische muziek en de bijbehorende dans kun je op veel plekken terugvinden.

Er zijn een paar hoogtepunten tijdens dit dagprogramma die je zeker bij moet wonen: De Romería de la Virgen de la Victoria de Málaga is een optocht met koetsen waarin allerlei Spanjaarden in traditionele kledij meelopen. Dit is spectaculair om te zien! Ook de historische parade is leuk om te zien, hier wordt de intocht van de katholieke koning herdacht. Deze optocht, normaal gesproken op de eerste zondag van de Feria, begint met de overhandiging van de stadssleutels op de Plaza de la Aduana.

Feria de Noche

Elke dag om 18:00 verplaatst het feest zich naar een enorm festivalterrein buiten de stad, vlak bij het beursgebouw van Malaga. Het avondprogramma komt daar vanaf 21:00 goed los! Als je vanuit de stad naar dit terrein wilt komen is de bus de beste optie: tijdens de Feria rijdt lijn F 24 uur per dag tussen het festivalterrein en het centrum. Op het festivalterrein zijn honderden standjes te vinden van broederschappen, bedrijven en andere organisaties. Hier is van alles en nog wat te doen, te kopen en te eten, en er vinden allerlei optredens en concerten plaats. Ook is er een grote piste waar spectaculaire paardenshows worden gehouden.

Bereikbaarheid en Programma

Verreweg de beste manier om de stad te bereiken is via het openbaar vervoer. Vanuit de omliggende steden en dorpen rijden er de hele dag en nacht intercity bussen van en naar de Feria. Het is mogelijk om in de bus zelf te betalen, maar in de stad kunnen ook aan het loket bij het busstation kaartjes gekocht worden.

Het gedetailleerde programma van de Feria is nog niet bekend, en daarom zijn nog geen precieze data genoemd in deze blog. Het programma zal, zodra vrijgegeven, te zien zijn op de website van de gemeente Malaga. In de stad zelf kun je bij de toeristeninformatiepunten programma’s vinden, net als in veel winkels en restaurants. Het is aan te raden goed op de hoogte te zijn van de evenementen, zodat je het beste van de Feria niet hoeft te missen!

Heb je bij Reikon Holidays geboekt tijdens de Feria? Onze gastheer- en vrouw kunnen je nog veel meer vertellen over de beste plekjes om te bezoeken, de bus die je moet nemen vanaf het appartement en waar het lekkerste eten gevonden kan worden. Veel plezier in deze onvergetelijke feestweek, laat ons weten hoe het was!

Wil jij nu ook naar Malaga?

Wij verhuren prachtige vakantieappartementen in de omgeving van Malaga. Boek nu, dan kan de voorpret beginnen! 

0 reacties