Must See: Laguna De Fuente de Piedra

Natuurreservaat Fuente de Piedra

Laguna de Fuente de Piedra is een beschermd natuurreservaat, heeft het grootste zoutmeer van Spanje én heeft de grootste kolonie flamingo´s  van Europa!

Flamingo’s Spotten in Zuid-Spanje

Na een winterseizoen met veel regen kunnen hier wel 20.000 flamingo paren broeden. Behalve flamingo´s vind je hier vele andere trek- en broedvogels en deze zijn makkelijk te observeren vanuit de vogelkijkhut rond het meer. Je ziet er strandplevieren, meerkoeten, lachsternen, kraanvogels, zwaluwen, meeuwen en nog veel meer vogelsoorten. Kortom het is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers.  De lagune (2,5 km breed en 6,5 km lang) is het enige zoutmeer in Spanje dat ook ´s zomers niet helemaal droogvalt.

Fuente de Piedra heeft een bezoekerscentrum, er is een wandeltocht van ruim anderhalf uur langs het meer uitgezet en je kunt er ook fietsen huren. Een idee is met de auto rond het meer rijden en door de olijvenboomgaarden naar het meer te wandelen, waar je van diverse hoge uitkijkpuntengoed zicht kan hebben. Let erop dat het in wintermaanden koud kan zijn en zeer hard kan waaien. Er zijn verschillende ´goede´ maanden om de flamingo´s te bekijken. De flamingo´s komen aan in januari en februari,  gaan broeden en de kuikens worden in april en mei geboren. De vogels blijven tot augustus, net zolang tot de zinderende hitte niet meer uit te houden is en de lagune langzamerhand niet genoeg water meer bevat om voor levensonderhoud te voorzien. Neem wel verrekijker mee want ze kunnen ver in het meer zitten.

Wandelroutes vanaf bezoekerscentrum José Antonio Valverde

Vanaf het bezoekerscentrum José Antonio Valverde vertrekken verschillende wandelroutes en een autoroute rond de lagune van Fuente de Piedra:

  1. De korte wandelroute ‘El Laguneto’ heeft een lengtevan 250 m en duurt  ongeveer 15 minuten. Zij ligt direct bij het bezoekerscentrum en gaat langs drie observatieposten.
  2. De lange route ‘Las Albinas’ met eenlengte van 2,5 km en een duur van ongeveer 60 minuten loopt noordelijk van de lagune en eindigt bij uitkijkpost Vicaria.
  3. De autoroute, -die 21 km lang is-, gaat langs de Sierra de Yegas en heeft als eindpunt het dorp Fuente de Piedra en is. Op deze route bevinden zich verschillende uitkijkposten.
  1.     Vergeet je verrekijker niet!
  2.     Je kunt ook fietsen huren in het bezoekerscentrum
  3.     Je kunt meegaan met een korte begeleide tour. Deze vertrekt vanaf het bezoekerscentrum, duurt ongeveer 1 uur en kost € 3 per persoon.

Nog een leuk weetje: In 2018 zijn er heel veel flamingo’s geboren in het meer Fuente de Piedra in de provincie Málaga. Volgens de afdeling milieu van de Andalusische regering gaat dankzij het natte voorjaar om een recordaantal. Als er aan het begin van het broedseizoen genoeg water in het meer staat, strijken de flamingo’s er neer om te broeden. Midden augustus vond de jaarlijkse traditionele dag plaats waarop alle jonge vogels twee ringetjes om hun poot krijgen. Eentje van plastic en de ander van metaal. Ook worden de snavels, de voetwortels en vleugels gemeten. Tot slot wordt een bloedmonster afgenomen voor toekomstig onderzoek. Al deze handelingen zorgen ervoor dat onderzoekers de vogels goed kunnen volgen en zo meer kunnen leren over hun routes, verblijfplaatsen en reproductiezones. Zeshonderd jonge, en nog grijze, flamingo’s kregen de ringetjes om hun poot met hulp van honderden vrijwilligers.

Adres:  José Antonio Valverde: Cerro del Palo, 29520 Fuente de Piedra Málaga

Openingstijden: 10:00 – 14:00 en 17:00-19:00 uur (april t/m september) of 16:00 – 18:00 uur (rest van het jaar)

Rondleiding:  De rondleiding vanaf het bezoekers centrum, duurt 1 uur en kost €3 per persoon.

Website: visitas fuente piedra 

Wil jij ook naar Malaga?

Wij verhuren prachtige vakantieappartementen in de omgeving van Malaga. 

0 reacties