Wijn Drinken in Spanje: de Ultieme Wijngids!

Klaar voor een vakantie vol wijn?

Ga jij op vakantie naar Spanje, en heb je nu al helemaal zin om de allerlekkerste wijnen te proeven? Dan is het slim om deze wijngids even goed door te lezen, zodat je precies weet welke je moet kiezen! We vertellen je hoe verschillende wijnsoorten in het Spaans heten, wat de verschillende wijnstreken in Spanje zijn, welke lokale wijnen en wijngaarden in Andalusië we aanraden, en ten slotte geven we je een supertip over hoe je altijd (zelfs zonder enige kennis) de allerlekkerste wijnen te pakken krijgt! Ben jij al helemaal klaar voor die vakantie vol vino?

Wijn bestellen en drinken in het Spaans

Om te beginnen is het goed om te weten hoe de verschillende wijnsoorten heten in het Spaans. Zo weet je zeker dat je je favoriet bestelt! In tegendeel tot wat veel mensen denken, is rode wijn niet te vertalen naar ‘vino rojo’. De juiste benaming voor rode wijnen is vino tinto (letterlijk: ‘getinte wijn’). De obers zullen je meestal sowieso wel begrijpen, maar zeg nou zelf: het is toch veel leuker om als een echte Spanjaard te bestellen? De vino tinto is het beste te combineren met een vers stukje vlees, jamon (Spaanse ham), of een van de heerlijke Spaanse kaassoorten. 

Witte wijn, daarentegen, heet wel gewoon vino blanco. Zeker in de warme zomers op het terras, of in combinatie met de heerlijke verse vis die in Spanje te verkrijgen is, is het zeker aan te raden om een lekkere vino blanco bij het eten te bestellen. Deze krijg je dan vaak ijskoud en in een groot glas geserveerd. 

Dan hebben we ook nog rosé, wat voor veel mensen de ultieme zomerse favoriet is. Ook rosé is in Spanje overal terug te vinden, en je kunt deze rozige getinte wijn bestellen onder de naam vino rosado

En dan, wanneer je je wijn besteld hebt, moet je natuurlijk wel op z’n Spaans kunnen proosten! Als je ‘eet smakelijk’ of ‘drink smakelijk’ wilt zeggen op zijn Spaans, zeg je ‘qué aproveche.’ Als je echt officieel wilt proosten (wat in Spanje eigenlijk altijd wel de bedoeling is), zeg je ‘salud’. Salud betekent letterlijk ‘gezondheid’ (je zegt het ook als iemand niest), dus hiermee wens je de mensen waarmee je drinkt alle gezondheid toe!

Wijnstreken in Spanje

Spanje is een van de grootste producenten van wijn, en het is dus niet zo gek dat er een hele hoop wijnstreken zijn. Eigenlijk is er in elk gebied in Spanje wel een wijnstreek te vinden. Daarom hebben we hier een paar van de belangrijkste of meest bijzondere wijnstreken op een rijtje gezet:

Ribeira Sacra

De Ribeira Sacra is een zeer bekend wijngebied voor Spanjaarden, dat zich in het Noordwesten van Spanje bevindt. De wijnstreken liggen rondom twee grote rivieren die door het gebied stromen: de Rio Minho en de Rio Sil. Het bijzondere aan deze wijnstreek is dat de wijngaarden op zeer steile hellingen langs de rivieren zijn aangelegd, wat ervoor zorgt dat de druiven alleen met de hand kunnen worden geplukt: tractoren of andere werktuigen kunnen de hellingen niet op. Dit zorgt voor extreem zware en gevaarlijke werkomstandigheden, maar het gebied is wel spectaculair om te zien. Uit deze streek komen de druivensoorten Mencia (zorgt vaak voor een lichte, fruitige rode wijn) en Albarino (een heerlijk frisse witte wijn). De wijnen uit de Ribeira Sacra zijn door heel Spanje te verkrijgen. Dus, als je deze een keer op de kaart of in de supermarkt ziet staan, raden wij zeker aan om een wijntje uit te proberen!

Rioja

De Rioja-wijnen zijn wereldwijd bekend, en zelfs in Nederland roepen we al snel ‘Rioja!’ als we het over Spaanse wijnen hebben. Maar waarom zijn de wijnen uit de Riojastreek nou zo populair? De Riojastreek ligt in het noorden van Spanje, op zo’n 100 kilometer van de grens met Frankrijk. Het hooggelegen gebied wordt beschermd door verschillende gebergten, en heeft een typische kleiachtige bodem. Dit zorgt ervoor dat deze streek ideaal is voor wijn cultivatie. De meest gebruikte druif voor Riojawijn is de Tempranillo, en deze wordt vaak gecombineerd met de wat sterkere Garnacha. Rioja is vaak een wat zwaardere wijn met een sterkere, houtachtige smaak. In de lokale restaurantjes in Andalusië zijn bijna altijd Rioja wijnen te vinden. Als je graag nog meer advies over waar heen te gaan voor de beste Rioja wijn, kun je contact met ons opnemen, en we vertellen je alles!

La Mancha

La Mancha is de allergrootste wijnstreek van Spanje, en ligt ten zuiden van Madrid. Waar veel wijnstreken kleinschalige Bodega’s onderbrengen, is La Mancha een gigantische industrie geworden om Madrid en de omliggende steden van wijn te voorzien. De laatste innovaties en technieken worden toegepast om op het allerbeste moment te zaaien, oogsten en produceren. Met name de witte Airén druif is een welbekend fenomeen in dit gebied.

 

Wijnen van Andalusië

Javier is overdag een politieman in La Cala de Mijas, het dorp waar wij een aantal appartementen hebben. Echter, als zijn dienst erop zit, gaat hij naar zijn bodega in het typisch Spaanse dorpje Mijas Pueblo, die hij samen met zijn twee broers heeft opgestart. Samen werken ze hier hard aan een heerlijke rode wijn. Wij hebben de wijn van Javier mogen proeven, en zijn erg enthousiast! Naast dat deze te verkrijgen is in de verschillende restaurantjes in de buurt, kun je de bodega zelf ook bezoeken! Vraag ons contact op te nemen met de broers en proef deze echte Andalusische wijn op de bodega zelf. 

Ook in Ronda is een mooie Cortijo (wijngaard) te bezoeken. Het is maar een kleine plek met enkel lokale wijn, maar dit maakt het bezoek nog veel leuker en persoonlijker! Met alle zorg en inspanning van de 12 medewerkers wordt hier een heerlijke wijn geproduceerd die populair zijn in de plaatselijke restaurants. Wij hebben deze plek al bezocht, en ook hier is een bezoekje aan te raden! 

Ten slotte hebben wij persoonlijk nog een ultieme favoriet. Deze wijn komt niet uit Andalusië, maar is hier wel in een van onze lievelingsrestaurants te verkrijgen. Bij restaurant Antonio, in Rincon de La Victoria, raden wij aan een heerlijk stuk vlees te combineren met de rode wijn genaamd Fagus de Coto de Hayas: een wijn uit de centrale streek Aragon. Deze geweldige wijn zal je zeker lang bijblijven!

Download deze app, en kies altijd de goede wijn!

Zie je nou, na al deze tips en tricks, door de bomen het bos niet meer? Geen zorgen, dat is heel logisch! De wijncultuur in Spanje is zo rijk en divers dat het bijna niet te doen is om alles te weten voordat je op vakantie gaat. Maar niet getreurd: wij hebben de allerbeste tip voor je om alsnog de weg te vinden in het gigantische wijnassortiment in de supermarkt of dat ene lekkere restaurant: de app Vivino! Met deze app scan je het etiket van de wijn, en je krijgt direct een compleet overzicht van hoe deze smaakt, welk cijfer andere mensen hebben gegeven, en wat de prijs normaal gesproken ongeveer is. Letterlijk alle wijnen staan in deze app, dus zo weet je altijd wat je moet kiezen. Ook leer je op de lange termijn precies welke smaken en druivensoorten jouw voorkeur hebben, en leer je dus veel beter jouw favorieten kennen. Download de app voordat je in Spanje aankomt, en wees klaar voor een heerlijke wijnvakantie!

 

Ps; wil je nog meer tips en tricks over wijn, eten of bezienswaardigheden in Malaga? Aarzel niet om contact met ons op te nemen!

Wil jij nu ook naar Malaga?

Wij verhuren prachtige vakantieappartementen in de omgeving van Malaga. Boek nu, dan kan de voorpret beginnen! 

0 reacties